Cuchara

Lepelstraat 3

3920 Lommel

86 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Jan Tournier

Sluitingsdagen:

Zaterdagmiddag - zondag - maandag
011/75.74.35 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

10 om te zien!

Restaurant Cuchara bevindt zich in het centrum van Lommel, in de Lepelstraat. Cuchara is Spaans voor lepel. Heeft chef Jan Tournier een band met Spanje? Wij konden het hem niet vragen. Tijdens ons bezoek deed hij, samen met collega-koks, nieuwe kennis op in Kopenhagen. Zijn afwezigheid had evenwel geen noemenswaardige invloed op onze gastronomische tevredenheid. Zijn team, zowel in de keuken als in de zaal, bezorgde ons een tópmiddag.

Alvorens ik relaas geef over wat in ons glas en op ons bord verscheen, rapporteer ik nog over het kader en de inrichting van het pand. Het behoort al decennia tot het patrimonium van de familie Tournier. Jan startte er ruim tien jaar geleden zijn eethuis op. In 2015 verbouwde hij zeer grondig en verhuisde hij het restaurant van de voor- naar de achterbouw. Het interieur is er nog steeds overwegend donkerkleurig, om niet te zeggen zwart. Eyecatchers zijn de bar, de wijnkelder en vooral de glazen plafondsculptuur in de vorm van een boomtak, genaamd ‘Root’. Een hommage aan de plaatselijke glasblaaskunst!

Wachtend op de gebruikelijke introducties acclimatiseerden onze ogen snel aan de summiere lichtinval uit de tuin. In gezelschap van opzwepende dance beats bestelden wij alvast bruiswater, naar blijkt van ‘eigen makelij’ (geen pluspunt) en een huisgemaakte mocktail (wél een meerwaarde): een fris maar ietsiepietsie te zurig sapje van granny smith, bergamot en yuzu.

De menukaart bood tal van mogelijkheden: enerzijds een 3 tot 5, zelfs 7 gangenlunch, anderzijds het periodiek wisselend gastronomisch 10 over 12 tot 14 gangenmenu, alsook een zeer beperkte à la carte. Telkens met passende wijnformules. Wij opteerden voor het 10 gangen ‘format’ (€ 110,00 pp) zonder de voorgestelde drankenbeleving (€ 43,00 pp). Zijn wij addicts van ‘tournée minérale’? Geenszins. Wel beogen wij veilig en met een licht maaggevoel huiswaarts te keren.

De drie eerste gangen van ons menu bleken amuses te zijn.

Eerst een kopje van heldere bouillon van tomaat met sisho, dashi en een groene, te vettig mondgevoel nalatende olie. Daarna een minder makkelijk hapklaar taartje van wortel met een crème van avocado, een luchtig schuim van bonito (tonijn) en krokante nori. Als afsluiter een ‘geblancheerde geay oester met plankton. Deze vlezige oester, afkomstig uit de Charente-Maritime, hapte heerlijk zacht maar toch lichtjes krokant weg! Mijn aan oesters allergische tafelgenoot genoot ondertussen van tartaar van zeebaars, op smaak gebracht met umeboshi (gefermenteerde pruimen) en Italiaanse kaviaar.

Speltbrood en bestek kondigden aan dat de hapjestijd voorbij was. In gezelschap van een glas La Marimorena Albariño 2018 van het huis Casa Rojo (Spanje – D.O. Rias Baixas) maakten wij ons op voor vier visgangen.

Een slaatje van kreeft omgeven door een wit omhulsel van gelei en kojirijst beet de spits af. Het geheel was afgewerkt met parels van mierikswortel en werd aan tafel verrijkt met een jus van garnaaltjes. Een ongezien knappe combinatie! Jammer dat enkele structuren nog een beetje té ijskastkoud smaakten zodat het gehele palet onvoldoende tot zijn recht kwam.

Daarna ongetwijfeld hét gerecht van onze lunch: ijspoeder van gerookte paling op een mousse van kip en ganzenlever, afgewerkt met appel en gemberbloem en opgefrist met ponzugel. Een smaakbom!

Gang nummer zes gold als een intermezzo, een tussentijdse amuse bestaande uit krokantjes van kippenhuid gevuld met door peper op smaak gebrachte mimolettekaas.

Met twee, thans warme visbereidingen hernam de keuken de zee-aanvoer. Het bleken andermaal visueel verbluffende composities. Vooreerst een bordje met rog. Hij was op de graat gebakken, dan uitgehaald, geprakt en opgesmukt met plankton. Wij bespeurden ook gefrituurde chirucombu, structuren van aardappel en soyabonen. Vervolgens een stukje skrei, gegaard in hooi-olie, op een jus van aardappel en karnemelk en omfloerst afgedekt door een taco van zwarte look.

In de negende gang vervulde duif de hoofdrol, zonder truc! Zij had, op een weliswaar niet warm genoeg bordje, aantrekkelijk gezelschap van een beurre noisette, een compote van gember, gebrand witloof en wontons. Wij vroegen naar bijkomende compagnie: een glas rood. Sommelier Sanne Dirx liet ons meteen genieten van een tempranillo Roda Reserva 2016 van Bodegas Roda (Spanje, D.O.C. Rioja).

De tiende en laatste gang herinnerde ons eraan dat Jan Tournier ooit sous-chef was van patissier Roger. Het werd een heerlijke, frisse, niet te zoete combinatie van amandel, kokosnoot en violet. Mijn tafelgenoot smulde evenzeer van zijn alternatief: een mousse van karnemelk met een ijsje van vanille en een krokant van yoghurt.

Bij de koffie zorgden pralines met pecannoot of gezouten caramel en een taartje van pompoen, witte chocolade, pomelo en kaneel nog voor bijkomend animo.

Wij rekenden tevreden af en stelden vast dat de keuken door slechts 3 koks bemand werd. Deze koks sprongen daarenboven hun zaalcollega’s bij door de gerechten mee in te zetten.

Een en ander overschouwend vermoeden wij dat in Cuchara weinig à la minute klaargemaakt wordt. Tijdens onze lunch alleen de oester, de skrei en de duif? Alle andere ingrediënten van ons tiengangenmenu zullen ongetwijfeld het voorwerp uitgemaakt hebben van een enorm intense mise-en-place en een meticuleuze assemblage.

Zulks neemt niet weg dat wij, behoudens ook de enkele hierboven beschreven opmerkingen die wij meegeven als verbeterpunten en die derhalve als opbouwende kritiek te aanzien zijn, echt genoten van een lekkere en zeer verfijnde maaltijd! Wij stelden vast dat chef Jan Tournier blijk geeft van scheppingskracht en vernieuwing, met oogstrelende bordpresentaties als resultaat. Onze 10 gangen waren er ’10 om te zien’.

Quotering: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 62/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 24/30 - totaal: 86/100

Keukenbrigade: Bert Brouwers - Mathy Karmo - Mart Peeters, Zaalbrigade: Sanne Diex - Laurien Weyts

Prijsindicatie (05-02-2020)

€ 65,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 86,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 115,00 diner menu (aantal gangen: 8)
€ 158,00 diner menu (incl. wijnarrangement)


€ 40,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 40,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Huiswijn aanwezig